Sunday, 17 July 2011

Break Up (s)

Assalamualaikum .

Yoshihara PhotoVector
someone who you love but taken by 'someone' .

Hello to all boys and girls yang baru putus cinta . 

Its okay beb . Aku pun sedang melalui benda yang sama dengan korang iaitu putus cinta . Ya satu perasaan yang memang menyakitkan hati gila . Tapi lama2 aku dapat let him go . Ada lima enam membe aku tanya , " kau nampak happy macam takde apa2 yang berlaku je even kau baru break up kan ? macam mana kau buat ? "

Secara jujurnya , mana ada orang yang bila dah hilang someone yang paling dia sayang , dia akan nampak macam happy gila . Tipu ah . Takde nye nak happy . Confirm akan merana jugak . But life must go on right ? so ni aku bagi tips untuk korang yang baru putus cinta ni . Aku dah lama praktis and you know what ? it works ! :D

  • Menangis Lah Sayang . . 
Menangis lah demi kebaikan kau . Keluarkan rasa sedih , sakit hati dan bla bla semua tu dalam hati kau . Kalau kau tak boleh nak menangis , dengar lah lagu sedih . Kau menangis jugak akhirnya . Lepas kau menangis kau akan rasa lega , tenang . Percayalah . Tapi kau diberi limit untuk menangis selama 2 hari sahaja . Bukan 2 hari berturut2 . Gila kau , nak mata lebam ke ?

Lagi pun korang tak ada fikir ke , korang menangis sampai lebam2 mata tu , kau fikir dia kesah ke ? Lagi dia nampak kau insan yang lemah ada lah . so jangan :)


  • Buang Dia Dari Ingatan
I told you this . Please , buang dia dari ingatan . Berusaha untuk lupakan dia . Tak guna nye nyah kalau kau masih ingatkan dia sedangkan dia ? hmmm . Actually macam ni , kalau dia call korang , tekan button kaler merah . Dia sms , delete . Dia comment kat Facebook , unfriend & blocked . Dia post kat Twitter or Formspring , unfollow . Paling baik kalau kau buang nombor dia dalam telefon korang . 

Benda tu lagi baik untuk korang berdua . Bila dah lama dan korang pun dah takde feel dah dengan dia , its ok to contact him/her back :) 


  • Cerita Tentang Dia 
Semua orang aku fikir ada abang angkat , kakak angkat , member angkat dan segala angkat . Why not you try to tell about your problem with them ? Mungkin dorang akan cuba nasihat kau paling kurang sekali pon akan tadah telinga untuk dengar masalah korang . Kalau tak apa guna kan ada abang angkat n bla bla kalau xboleh bantu korang bila korang susah , kan ?

Susah sangat luah kan je dekat aku , tak apa aku baik . Korang je tak pernah tau aku baik .

  •   Ubah Rutin Kau 




Dulu , kalau boleh dan selagi boleh , kau nak terus contact dia . Setiap pagi mesti kejutkan bangun , setiap malam mesti akan bergayut . Setiap minggu mesti akan keluar dating ( terase ) . Stop it . Change your routines .  Bila dah single , korang bebas buat apa benda yang korang suka tanpa gangguan kan ?


Kalau dulu nak main bowling pon tak senang , kejap2 ada message masuk , call masuk . Paling penting adalah buat satu benda yang boleh buat kau sibuk gila2 . Bila kau tengah sibuk kau takkan ingat dia . Korang pernah tak terfikir , kadang2 tu korang bukannya rindu sangat kat dia tapi korang rindu rutin yang selalu korang buat dengan dia . :) am i right ? yes i know i'm always right :P


  • Berdoa & Ingat Pada Dia . . 

Bila dah buat semua point aku kat atas tu , jangan pernah lupa buat yang ini . Yes . We all are human . Bila dah kena musibah sikit , baru nak ingat pada pencipta . Sebelum2 tu ? kita lupa , kita lalai . Mungkin betul , bila dah banyak maksiat yang korang buat dengan dia , tak mustahil Allah tu akan tarik balik rasa cinta yang dia timbulkan untuk korang berdua .

So dari situ , menyesal lah dengan apa yang kau dah buat . Berdoa pada tuhan semoga dia kuatkan dan tabahkan hati kau dengan segala dugaan ni . Dia hanya menguji :) . Sedarlah God still loves you :)


*********************

So dengan segala point yang aku dah bagi ni , aku harap sangat korang takkan sedih lagi ok . Try praktis apa yang aku ajar ni , insya-Allah korang takkan sedih dah :) . Jadilah seseorang yang tabah menempuh dugaan hidup sebab lepas tu orang akan kagum dengan korang sebab korang even pernah jatuh berkali-kali tetapi tetap bangun semula dari setiap kegagalan . 

6 comments:

asTaNa iMpiaN said...

bunga bkn sekuntum..
kumbang bukan seekor ;)

http://audiidamerczzz.blogspot.com/
follow my blog ;)

alin said...

asTaNa iMpiaN , betul betul betul :D

Misz Lola said...

siyez yg bab menanges 2 ..
sgt2 berkesan ~ ( mcm org yg da byk pengalaman ta ) .. HAHAHAHA

alin said...

Misz Lola , hahaha kan ? oh perempuan biasalah :D

alyana shafinas said...

hehee...dah pnah mngalami nyer 7bln yg lpas...zzZZzz...agk lme tue nk ilng tp skng da ok dah.. =)

alin said...

alyana shafinas , oh yeke ? sedih kan bila hilang orang yang paling kita sayang :( , oh bagus lah kalau da ok :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...