Wednesday, 8 June 2011

AMARAN Kepada Blogger

Hello handsome boys and cute girls .

Tajuk entri macam menakutkan je =_= . Memang menakutkan pun . 

Semalam guwa jalan kaki ke Pahang lepas tu singgah kejap di dua tiga blog . Niat di hati nak curik barang sebotol dua air . Entah macam mana kaki guwa boleh terjejak kat blog Abg FerOz . Dah alang2 guwa ada kat situ , guwa pun berjalan di sekitar blog tersebut dan menjumpai sesuatu . 



 Amaran kepada blogger ! 


Sila tukar id blog ke akaun google . Pada yang memang dah guna google tu tak apa lah , tapi kalau yang masih guna yahoo ke apa ke macam aku , sila tukar ya :D . Tak paham ? Aisehman . . . . 



AMARAN dari Google . 



8 tahun Google membeli perkhidmatan percuma kepada setiap pelanggan yang menggunakan laman Blogger . Google mengumumkan bahawa mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger yang menggunakan akaun selain daripada akaun Google . Selepas 25 Jun 2011 , Google akan memadam akaun tersebut serta blog yang telah didaftar menggunakan nama akaun tersebut .  


Dah faham ? Ok3 jangan dok gelabah sangat lah . Lambat lagi tu . . hehe . Jadi sebelum apa2 berlaku , jangan nak tunggu sampai ang menangis tak berlagu , kita pakat sama2 tukaq lagu tu . Mari kita start kelas tuition kita pada hari ini . 


1 . Create akaun google.


Sila create akaun google dekat SINI . Bila google tak semestinya mesti gmail , hotmail pun boleh untuk login ke Google account . Dah ada ? Takpo2 , sabaq2 , moh kite tunggu member kite yang lain tu dulu . 

2 . Sign in blog 

Sign in sahaja blog macam biasa . ( contohnya korang menggunakan email Yahoo ) 

Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.

Dah ? Step seterusnya .

 3 . Login akaun gmail

Selepas login korang dapat lihat dalam inbox ada email pengesahan . Klik link untuk pengesahan .

Jangan takut . Tekan sahaja link dan anda akan dibawa memasuki dashboard blog tersebut .

Dah ? Step seterusnya .

4 . Logout dari akaun gmail

Logout dari akaun gmail anda tersebut dan login pula menggunakan email yang mula2 ( yahoo )  

Seterusnya . 

 5 . Grant admin privileges 


Pergi Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author > Klik grant admin privileges .

6 . Remove

Nickname lama korang dan email lama korang boleh di remove . Sekarang blog tersebut menggunakan akaun google sepenuhnya .



p/s : Entry ini untuk mereka yang tak LOGIN sejak 2007 SAHAJA macam aku .

------------------------------------

Untuk lebih info supaya tak berlaku salah faham , sila rujuk 

 - Kujie
 - Amanz  


15 comments:

Orang Kampung said...

selamat aku pakai gmail.. hehehe

alin said...

Orang Kampung , wah ! tak aci sungguh . Takut je kalau betul2 google nak padam ke apa ke sbb guna akaun yahoo =_=

Sha_Ekin said...

saya dah ada account gmail.. mcm nak tukar account gmail tu...

alin said...

Sha_Ekin , kalau blog memang dah guna account gmail sejak berabad dah xpayah tukar apa2 dah . . :D

alyaa said...

alin, dekat atas tu step nak tukar email selain gmail to gmail la kan? :)

alin said...

alyaa , step number 1 ? yap . baik gmail je dri org xpaham . haha

Cikgu Suraya said...

sy gne gmail..hehe
jom g myblog

http://surayaartis.blogspot.com/2011/06/blog-pemenang-segmen-cikgu-tanya-best.html

alin said...

Cikgu Suraya , fuhh ! selamat lah tu . hehe :D

k e y r i said...

erk, buat saspen je... =.=

alin said...

keyri , hahahaha kenapa ? apa salah saya , isk3 :(

Admin said...

kunjungan malem....
sambil baca-baca.
http://www.fivers-pacitan.co.cc/2011/04/buku-tamu.html

Intan E rnie Syazreen... said...

ape bnde nie ? hahah

alin said...

yin , LOL baca lah :)

AbgferOz said...

heeee.. mekaceh utk credit tuh... tpi tertinggal sket info situ...

p/s... Entry Ini untuk mereka yang TIDAk LOGIN sejak 2007
SAHAJA

thx

alin said...

AbgferOz , eh ada lah , dekat bawah sekali entri , atas credit tu (^_^)

sama2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...